Endringer i miljøet

Samene har gjennom tidene bodd og levd med naturen. De levde av all slags jakt og fangst, som reinsdyrjakt, fiske, landsbruk osv. De regnes som fangsfolk og har hatt kombinasjonsnæring (blandet næring) gjennom tusener år. Næringene varier gjennom årstiden, sted, klima (og samfunnsmessige forhold). Derfor kan vi se variasjoner i næringen gjennom tidene. Men den mest tradisjonelle og viktigste ressursen ble etter tidene reindrift.

 

Etter at det ble en redusering av villrein på grunn av ødeleggende jakting, fikk reindriftsamene kunnskap og innsikt i hvor viktig villrein ressursen var. Reindrifta fikk en stor betydning og påvirkning i levesettet, slik at det utviklet seg til ”nomade” levemåte.

 På grunn av dagens klimaendringer kan reindrifta få konsekvenser som vil gjøre det vanskeligere å drive reindrift. Ved at klimaet på høyfjellene blir vamere, vil treveksten øke og det fører til redusering av beitemarkene. Det vil gi en begrenset beiteområdet for å drive reindrift.

Også andre forandringer har forårsaket store endringer og konsekvenser for reindrifta: Fortetting, veinett, turisme og mekanisering har hatt store betydningen for drifta. Før i tiden gjetet de reindyra på ski eller gående, men nå kjører man snøscooter, bil osv. Det har forårsaket en økning av reinsdyr i flokkene, men utgiftene til transporten gjør at de må betale mye utgifter som igjen gjør at det er nødvendig at antall reinsdyr er så høyt.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere liker dette: