Endringer i miljøet

43 % prosent av Australias landoverflate er dekket av ørken, det er bare i kystlinjene som man finner tropiske skoger og tilgang til fisk og mange andre ressurser som er til nytte. Det kan være derfor at de fleste av aboriginere lever sør- vest for Australia. Her hadde de god tilgang til både dyr på land og vann, mens samtidig så brukte de frukt, planter til medisiner osv.

Aborginerne som alle andre urfolk levde i ett med naturen. Men selv om de hadde tilgang til mange forskjellige dyr, fisk, planter, så hadde de ganske begrenset ressursgrunnlag. Det kan skyldes den store prosent delen av ørken som dekker landet.  

Da engelskmennene innvandrete, ble aborginerne jaget bort fra deres jakt og store ressursområder. I tillegg til den voldelige behandlingen, kan også disse årsakene påvirket den dramatiske halveringen av aboriginernes befolkning under koloniseringen.

Koloniseringen har også ført til vannmangel. De måtte flytte fra de stedene der de hadde hatt tilgang til vann. Aboriginere, i motsetning til de som bodde i Norden, hadde ikke så mye kontakt med andre naboland. Det er det som har ført til at de ikke hadde kontakt med andre i forhold til handel, lære av andre land teknikker, drive med dyr osv, som det var i Norden.

Etter hvert som verdenssamfunnet endrer seg, har folk utviklet seg fra å være et jakt- og fiskefolk, til at jordbruket har blitt revolusjonert. Nå har også jordbruket blitt til et industrialisert område, der det lages og produseres ting. Når folk i det ”store” samfunnet hadde nådd toppen, var aborginere fortsatt i det første steget i livsgrunnlaget med jakt og fiske.

Andre endringer som har vært tilknyttet til naturen har også påvirket næringsgrunnlaget for aboriginere. For eksempel ved nedhogging av regnskoger, som kan ha store konsekvenser for aboriginere. Dette vil påvirke økosystemet sterkt, og forårsake brudd i næringskjedene.   

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere liker dette: