Religion og rasisme

Aboriginere har en egen oppfatning av hvordan universet ble skapt. De tror at alt ble skapt i en periode de kaller for drømmetiden. I drømmetiden var himmel og jord ett, og det fantes bare overnaturlige vesener i form av ånder. Disse overnaturlige vesenene ble en gang vekket til live, og de dro dermed rundt jorden og skapte landskap, øyer, fjell og dyr. Åndene som utførte denne skapelsesprosessen var ikke bare snille og gode, noen var også onde. Dette førte til at det oppsto krangling der de møttes, og de lagde regler og lover som menneskene skulle følge. Aboriginerne følger disse reglene den dag i dag, og de hyller åndene med ritualer, sang og dans.

 uluru ss

For aboriginerne er alt i naturen hellig, og de tar vare på den som deres eget liv. Et spesielt sted som er hellig for dem er Ayers Rock, eller Uluru som de selv kaller det. Dette er en stor, rød steinformasjon som ligger i Australia, og som er en veldig populær turistattraksjon for folk rundt om i hele verden. For aboriginerne er denne ”steinen” hellig fordi de tror den har en tilknytning til drømmetiden.

I dag er det ikke alle aboriginere som tror på den opprinnelige religionen. Mange er kristne, og har forandret enkelte tradisjoner.    

__________________________________________________________________________________

Urbefolkningen har vært utsatt for rasisme helt siden slutten av 1700-tallet da England erobret Australia. Fra den dagen har aboriginere blitt undertrykt og utsatt for lidelse. De har hatt dårlig med helsetilbud og økonomi, og blir sett på som ”en nasjonal tragedie og skam.” Fordi de fleste aboriginere har dårligere helse enn de fleste australierne reduseres levealderen deres med nesten 20 mindre enn vanlig australske landsmenn.

 

Mange aboriginske barn ble også fratatt fra resten av stammen og familien sin, og satt i barnhjem der de ble oppdratt etter de australske levemåtene. Barna var for unge til å vite at de egentlig var aboriginere og vendte derfor aldri tilbake til urbefolkningen sin. Disse barna ble derfor kalt ”Den stjålne generasjonen.”

 

I løpet av de siste årene har det blitt laget et politisk parti kalt One Nation. Dette partiet kjemper imot aborginernes rettigheter og håper å utrydde den australske urbefolkning, og satser på å gjøre Australia til en Nasjon.

Den 13. februar 2008 ble det gitt en beklagelse til det aboriginske folket om alt det vonde de hadde blitt utsatt for gjennom årene. Erobring av Australia, rasisme, lidelse og ”Den stjålne generasjonen” var noe av det de beklaget høyest på.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere liker dette: