Rettigheter og ressurser

Rettigheter 

Norge er et av de landene som tar best vare på urbefolkningen i landet. Samene har hatt dårlige tider i Norge, som da de ble fratatt enkelte rettigheter og tvunget til å snakke norsk. Denne perioden varte fra ca 1900 – 1970. Men etter 1970 har samenes rettigheter bare økt i antall, og de har nå mange rettigheter som sikrer kulturen deres. Rettigheter til reindrift, beite, fiske og fangst, samisk opplæring i skolen, egen nasjonaldag 6. februar, eget flagg med mer.

 

Samene har også et eget Sameting, som er et parti bestående av folkevalgte samer. Disse representantene jobber for å styrke samenes interesser og politiske stilling. Sametinget ligger i Karasjok, og åpnet 9. oktober 1989.

 

sameting.jpg 

Sametinget fra utsiden

 

Noen nordmenn er imot samenes rettigheter per i dag, og mener de ikke burde ha egne rettigheter for jakt, fiske og reindrift. Men samene har mange politikere som støtter dem. Blant annet det politiske partiet, Kristelig Folkeparti, som jobber for å innfri enda flere rettigheter for å sikre den samiske kulturen. På nettsidene til KrF [1] står det også: ”Grunnlovens paragraf 110a slår fast at myndighetene er forpliktet til at den samiske befolkningen kan utvikle sitt språk, sin kultur og sitt samfunnsliv.”

 

Ressurser

Det mange forbinder med samer er store flokker med reinsdyr og reindrift. Men det er kanskje ikke så veldig rart, fordi det er nettopp dette som er samenes viktigste ressurs. Samene har drevet med reindrift i mange hundre år. I løpet av 1500-tallet utviklet det seg fra jakt av villrein, til tamreindrift. Da var det lassoer og hunder som var hjelpemidlet, mens i dag hadde det ikke fungert like bra uten snøscootere og motorsykler. Kjøttet fra reinen brukes som mat, mens pels og skinn kan også brukes til klær og diverse andre produkter. Flokkene av reinsdyr kan komme opp i flere tusen dyr, og det brukes mye som salg.  

I tillegg til reindriften er jordbruk, jakt, fiske og fangst en viktig del av samenes ressurser. Mange samer dyrker og skaffer seg mat slik at bare de kan leve av det, mens andre har store gårder og driver med masseproduksjon og salg.

 

 

reindrift1.jpg 

Eier med reinsdyrflokk

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere liker dette: