Samisk kultur

Kunst – Samenes tradisjonelle kunstart kalles doudji på samisk. De lager forskjellige gjenstander av naturmaterialer som pels, skinn, tre, røtter (teger) horn og bein. I gamle dager ble doudji brukt til å  lage gjenstander som de mest brukte, som klær, trekopper, pulker og ski. I dag er ikke doudji en nødvendig kunnskap for å overleve i dagens samfunn, derfor blir det ikke godt i generasjoner. Nå fins det opplæringsinstitusjoner, for de som har lyst å lære doudji.Doudji blir brukt mer til pyntegjenstander, og er gått fra å være overlevelseskunnskap til å bli en kunst. 

Joiking – Samenes tradisjonelle ”synging” er joiking (Juoigan). Det har blitt ført videre muntlig gjennom generasjoner. Joiking er an av de eldste samiske tradisjonene. Når man joiker synger man ikke, men man bruker andre måter som for eksempel trykk på notene.  Før i tiden var det vanlig at alle hadde sin egen joik. Man fikk barnejoik når man ble født også når barnet ble voksen, fikk han/hun sin egen joik.  Man joiker også naturen, dyrene og områder. Joiking er som en slags kommunikasjonsmåte i naturen

Kofte er samenes folkedrakt og brukes av samer på tvers av landene, selv om farge, form og mønster er avhengig av hvilket område du kommer fra og hvilken dialekt du snakker. Koften mannen bruker er kortere enn damenes kofte, og luene er også forskjellig. Før var den laget av skinn, men i dag blir laget i ull og hjemmevevde stoffer. Koften ble tidligere brukt som hverdagsklær, men er i dag brukt mest til høytider og fester, som bryllup og konfirmasjon. Til koften har man ofte store søljer, belter, skaller, sjal og luer, avhengig av hvilken type kofte du bruker. Skallene finnes også i forskjellige varianter, en type til hverdag og en annen til fest.   

kultur.jpg

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere liker dette: