Rettigheter og ressurser

Rettigheter

Aboriginerne er i dag et undertrykt folk. Blant befolkningen som bor i Australia er det mange som undervurderer dem, og de har nesten ingen rettigheter. De har i alle tider vært utsatt av vold, rasisme og grov mobbing. Derfor er det ikke rart at de føler seg tilsidesatt i samfunnet. De var de første beboerne i Australia, og derfor har det vært spesielt sårt for dem at de har blitt herset med. Landområdene, som de tidligere eide, har nå blitt fratatt dem, og levestandarden er lav blant folket.

Med tiden har aboriginernes kultur blitt mer og mer tråkket på, og dette har ført til lidelse blant mange aboriginere. Det er mange analfabeter, 26 % er arbeidsledige, kun 39 % har en tolvårig skolegang, og levetiden er opptil 20 år mindre enn resten av Australias befolkning. Nå kjemper aboriginerne for retten til å bruke landområdene de trenger, slik at kulturen kan blomstre opp igjen.

Anti-Slavery International ble opprettet i 1787 og var den aller første menneskerettighetsorganisasjonen. På begynnelsen av 1900-tallet kjempet de aktivt for aboriginernes rettigheter. De seiler mye i medvind også den dag i dag, og det finnes mange organisasjoner som kjemper for urbefolkningenes rettigheter. Men de møter også motgang. Blant annet fra ”One Nation”, et politisk parti, som er sterkt imot aboriginernes rettigheter og jobber for at de ikke skal få de rettighetene de vil ha.

 aboriginals_1906.jpg 

Aboriginere på 1800-tallet, da de ble behandlet som slaver

Ressurser 

Naturen har alltid vært den viktigste ressursen for aboriginere. De har i alle år levd av og utnyttet seg av alt de finner i naturen, og betegnes som et jakt- og fiskefolk. Tidligere var det menn som tok på seg det meste ansvaret for å skaffe mat og ingredienser, mens kvinner var en ressurs for å holde øye med barn og bosted. Men små dyr som rotter, firfirsler og slanger ble ofte fanget av kvinner.

 

På grunn av den geografiske plasseringen deres har de god tilgang på sjøens ressurser. Fisk, skalldyr, sjøkuer, krokodiller, sel og hval er bare en liten del av det de fanget og spist. Og de som bor i nærheten av regnskoger har også mange forskjellige dyr og planter som de bruker som ressurser. Vann har også vært en viktig næring for aboriginerne, fordi det har dekket vannbehovet deres. De har alltid visst hvor de viktigste vannhulene har vært, og har hatt muligheter til å få god tilgang til vann.  Selv om de har utnyttet seg og forsynt seg av naturens ressurser, har de alltid vært forsiktige og tatt godt vare på naturen.

Våpen og hjelpemidler som aboriginerne har brukt til å jakte og fiske er blant annet spyd, bumeranger, tau og skarpe gjenstander. Men aboriginerne bruker også kroppen som jaktredskap, og bruker hender for å fange, og klatrer i trær for å få tak i nøtter, planter og dyr.

 

image.jpeg 

Aboriginere med bumerang

Reklame

2 kommentar to “Rettigheter og ressurser”

  1. han var stygg ass!

  2. det finnes vel ikke noen kilder?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere liker dette: