Religion og rasisme

Samenes opprinnelige og gamle religion baserte seg på naturen og naturfenomener.  De trodde at naturen var besjelet, og at det var en sterk sammenheng mellom menneskenes verden og gudeverdenen. Innenfor religionen deres var det også veldig mange guder, som hadde hver sin spesifikke oppgave ovenfor natur og mennesker. Leaibolmmai, Bieggollmai, Horragallis, Jukshakka, Mattahakka og Sarahkka er noen av de viktigste gudene. Samene trodde at gudene hadde kontroll over alt som foregikk i naturen, og de ofret og bad til dem regelmessig.

 

Livet etter døden var også en del av troen deres, der havnet man enten i himmelen eller i helvete. Himmelen het Sauvvu, og var et slags paradis der naturen var veldig vakker. Helvete het Jabmidaibmu, og her havnet alle de onde menneskene.

 

Noaiden var en viktig person for samene. Dette var en vis mann som kunne spå i framtiden, og han var bindeleddet mellom menneskene og guddommen. Ved å bruke runebommen, som er en slags tromme, kunne han komme i kontakt med guder og se inn i framtiden. Noaidene ble ofte sett på som trollmenn, medisinmenn eller prester.

 

guobdes.jpg 

Runebomme, og hammer for å slå på runebomma med

 

Samenes gamle religion ble mer og mer utvisket da Finnmark skulle kristnes. Alle runebommer ble brent,

og det ble forbudt å lage flere eller drive med disse gamle tradisjonene deres. Den ortodokse kirken i Russland og den katolske kirken påvirket også samenes religion ved hjelp av misjonsarbeid. Nå har de fleste samer tilknytning til kristendommen, og i Norge har mange samer tilhørighet til den lutherske kristendommen og læstadianismen.

________________________________________________________________________________________

 

Samer er også en urbefolkning som har blitt stort utsatt for diskriminering. En stor grad av undertrykkelsen skyldes av at de har en helt annen kultur enn det vi er vandt med i Norge.

Samene i Norge ble presset til å tilpasse seg den norske kulturen som innebærer blant annet å snakke norsk. Det ble også vedtatt at det skulle kun bli undervist på norsk i alle skoler i Norge. Slik kunne det bli starten på å utslette samene og fornorske dem.

 

Mange forbinder også den gamle samiske religionen med troll, hekser og medisinmenn. Dette viser mange mennesker skeptiske til dette. Folket i Norge har lenge vært kristne, og ønsket derfor at også samene skulle konvertere til kristendommen. Noen samer nektet å bli kristne og ble brent på bålet av nordmenn.

 

I dag er ikke samene like utsatt for rasisme som de en gang var, men 35% har opplevd diskriminering i møte med det offentlige og en av fire samer har opplevd diskriminering minst en gang i løpet av de siste årene.

 

Reklame

Én kommentar to “Religion og rasisme”

  1. Kjempebra artikkel!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere liker dette: