Fakta og Historie

Samene har røtter som streker seg 1500 år tilbake. De har alltid vært et fangst- og jegerfolk og hadde vært på lang vandring før de endelig bosatte seg i Nord som dekker Norge, Sverige, Finland og en liten del av Russland. Det opprinnelige område strakk seg mye lenger enn det er i dag. Det ble laget jaktlag som til sammen dannet en sameby.

Samene som bodde i Norge ble fratatt områdene sine av Nordmenn, ettersom det var dem som hadde makten i Norge. Fordi samene bodde for spredt fra hverandre hadde de ingen sjanse til å slå tilbake, og samene ble tvunget til å tilpasse den norske kulturen. På 1800-tallet

ble det vedtatt at all undervisning skulle foregå på norsk. Dette gjaldt også alle samer. De ble undervurdert og presset til å bli fornorsket.

Perioden etter 2.verdenskrig var lyspunktet for samene. Det viste et nyere syn på samenes rettigheter spesielt innen språk. Etter hvert kom det også likestilling og menneskeverd som styrket samenes befolkning. De skulle bli en del av det Norske fellesskapet. Dette ville styrket samiske bosettingsområder og kulturen deres. Siden samene hadde blitt en del av Norge hadde de begynte å delta i flere organisasjoner og i politikken. Dette ga styrke i både skole, helse og kultur.

Men perioden etter verdenskrigen startet også med problemer for samene. Det ble bestemt at det skulle bli bygd en demning i Alta- Kautokeino vassedrag. Denne saken ble kalt Altasaken og var på diskutert mest mellom 1979-81. Dette ville ødelegge naturen for fisk, jordbruk og klima i Alta. Samene demonstrerte mot utbyggigen men tapte da demningen ble bygget i 1982.

 

 altasaken11.jpg

        Her demonstrer samene mot utbyggningen i Alta

 

I dag finnes det ca 50 000 samer i verden. De fleste er bosatt i Norge, men også Nord-Sverige, Nord-Finland og Nord-Russland. Området samene holder til kalles Sameland eller Sàmpi, men det finnes også mange samer som bor i store byer i Norden, spesielt Oslo.

Det å være en same innebærer å være svært knyttet til naturen og ha helt andre levemåter enn hvordan resten av befolkningen lever.

Språket deres kalles samisk og stammer til den finsk-ugriske språkgruppen, men de snakker også det språket til det landet de bor i. De har også sin egen nasjonaldrakt kalt kofte, og en egen type sang kalt joik. Samenes flagg er felles for samer. De har også sin egen dag, der de heiser flagg. Det er den 6.februar som minner dem om dagen det første samiske landsmøte ble holdt. 

Samisk Joik – Før pila over linken overfor. Det vi da dukke opp en boks, og deretter klikker du på play knappen 🙂


Legg igjen en kommentar