Fakta og Historie

Ordet Aboriginere betyr fra begynnelsen, og er det opprinnelige folket i Australia. De var fra starten over 750 000 aboriginere, men i dag er det kun 380 000 aboriginere igjen i landet. De kom til landet for 80 000 år siden og er en av de eldste urbefolkningene i verden. De har ikke et felles språk, men over 200 forskjellige språk, men kun få av dem brukes i dag 

 

De første Aboriginerne kom med båter fra Indonesia, og er opprinnelig fra Sørøst-Asia.De var et fredlig folk som levde i ett med naturen til slutten av 1700-tallet da engelskmennene overtok landet. Lederen het James Cook og brukte Australia som et fangested for mennesker som ikke var ønsket i Europa. Også mange aboriginerne ble behandlet som slaver eller skutt og drept.     

 

Aboriginerne ble både utsatt for diskriminering og undertrykkelse. På begynnelsen av 1900-tallet ble ca 60 000 aboriginer-barn tatt vekk fra deres folk, og oppdratt som australske landsmenn uten å vite at de egentlig var aboriginere. Ettersom de ble voksne ble de tvangsgiftet. Dette skulle være starten på å utrydde aboriginerne og få dem sivilisert og tilpasset de nye australske levemåtene.

 

Etter 2.verdenskrig så det endelig lyst ut for aboriginerne. De fikk godkjent statsborgerskap og var starten på nye rettigheter for urbefolkningen, men de kjempet fortsatt for å få tilbake de landområdene de en gang ble fratatt.

 

I dag lever aboriginerne i fred og er fortsatt bosatt i Australia. De har fortsatt egne levermåter som blir bestemt av eldrerådet i Stammen. Men et stort flertall av aboriginere er i dag rusmisbrukere og alkoholikere.

 

Det aboriginske flagget er et symbol på aboriginernes folk og rase. Det røde nederst på flagget symboliserer jorda, mens det svarte representerer det aboriginske folket. Den gule sirkelen i midten er symbolet på Sola, som er skaperen av alt liv.

 

              abori-flagg.gif

 

        

Den 13. Februar 2008 ble det endelig gitt en unnskyldning av Australske myndigheter for urettferdig behandling mot aboriginerne gjennom flere år. Dette var det første steget for å bygge et samlet Australia.

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere liker dette: